Kerstkoekjes bakken

Kerstkoekjes bakken

De kerstvakantie is de perfecte tijd om samen kerstkoekjes te bakken én te versieren met kinderen! ⭐

Met dit stappenplan maak je zó het deeg en glazuur klaar.

Nog geen vormpjes? Hier vind je uitsteekvormpjes voor de mooiste kerstkoekjes. 🌲  

Recept voor een 24-tal koekjes:

Ingrediënten deeg:

  • 250g zelfrijzende bloem (of 250g bloem + half zakje bakpoeder)
  • 125g kandijsuiker/basterdsuiker
  • 4 eetlepels melk (of een plantaardige variant)
  • 100g boter of margarine
  • evt. 2 eetlepels speculaaskruiden (o.a. bij Dille & Kamille)
  • snuifje zout

Ingrediënten glazuur

  • poedersuiker
  • melk/water (of eiwit & citroensap voor royal icing)
  • smarties, snoepbolletjes,...
  • evt. kleurstof voor voeding, cacaopoeder

Bereiding:

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed met een mixer met deeghaken en daarna met de hand. Je kan ook onmiddellijk met de hand kneden, een mixer is niet noodzakelijk, maar wel praktisch. Hoe meer je kneedt, hoe homogener het deeg zal worden. Van zodra je een bal kan vormen is het deeg klaar. 

Wikkel de bal deeg in folie of leg het in een afgesloten doosje en laat 30 min rusten in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Rol het deeg uit tot een halve centimeter dikte en steek de vormpjes uit het deeg. 

Uitsteekvormpjes deeg en deegrol

Leg de kerstfiguurtjes op een met bakpapier beklede bakplaatTip: met een platte spatel kan je de koekjes het gemakkelijkst op scheppen.
Laat een beetje plaats tussen de koekjes, door het bakken zetten ze een beetje uit. 

Bak de koekjes in 15-20 min gaar (en geniet ondertussen van de heerlijke geur in de keuken!). De koekjes zijn nog een beetje zacht als je ze uit de oven haalt. Naarmate ze afkoelen zullen ze harder worden. 

Eens ze afgekoeld zijn kan je ze versieren. Je kan hiervoor glazuur maken of royal icing (dit loopt minder snel uit en hiermee kan je fijnere versieringen maken). Glazuur maak je door 100g poedersuiker te mengen (gebruik een garde) met 1 eetlepel vloeistof (water/melk). Je begint best met een klein beetje water en voegt zo geleidelijk aan toe tot je een mooi glazuur hebt. Maak je glazuur niet te dun want dan loopt het snel uit! Met een steviger glazuur kan je mooier versieren dus wees zuinig met het toevoegen van je vloeistof. 

Voor royal icing gebruik je 1 eiwit met 200g poedersuiker en een drupje citroensap. 

Je kan met cacaopoeder bruin glazuur maken. Of je gebruikt voedingskleurstof voor glazuur in alle kleuren van de regenboog! 


Tip: doe het glazuur in een diepvrieszakje en knip een heel klein hoekje af, zo kan je heel fijn decoreren!

Veel bakplezier!

Terug naar blog