10 tips om schermtijd te beperken bij kinderen

10 tips om schermtijd te beperken bij kinderen

  1. Stel duidelijke regels op: Stel samen met je kinderen duidelijke regels op over de hoeveelheid tijd die ze dagelijks aan schermen mogen besteden. Maak afspraken over schermtijd tijdens schooldagen en weekends/vakanties. Stel een duidelijke routine op voor schooldagen bv. eerst wat spelen (binnen of buiten), dan huiswerk en na het eten is er ruimte voor schermtijd. Je plant schermtijd best niet in net voor het slapengaan aangezien kinderen dan minder goed tot rust komen.

  2. Beperk schermtijd voor jonge kinderen: Volgens de American Academy of Pediatrics wordt aanbevolen om kinderen onder de 2 jaar helemaal geen schermtijd te geven, behalve voor videochats. Voor kinderen van 2 tot 5 jaar wordt maximaal 1 uur schermtijd per dag aanbevolen, en dit moet beperkt blijven tot hoogwaardige, educatieve programma's.

  3. Kies geschikte inhoud: Zorg ervoor dat de inhoud die je kinderen bekijken geschikt en educatief is. Kies programma's, apps en games die passen bij hun leeftijd en ontwikkelingsniveau.

  4. Stel schermvrije zones in: Creëer ruimtes in huis waar schermen niet zijn toegestaan, zoals de eettafel of de slaapkamers. Dit moedigt gezinsinteractie aan en bevordert een gezonde slaaproutine. Kinderen kunnen deze regels gemakkelijk respecteren en houden zich snel aan deze afspraken. Als je in de buurt bent tijdens schermtijd kan je ook gemakkelijk even controleren waar ze naar kijken.

  5. Wees een rolmodel: Wees zelf een goed voorbeeld en beperk je eigen schermgebruik. Als kinderen zien dat hun ouders ook bewust omgaan met schermtijd, zijn ze eerder geneigd om dit gedrag na te volgen.

  6. Stimuleer fysieke activiteit: Moedig je kinderen aan om actief te blijven en buiten te spelen. Beperk schermtijd vooral op momenten dat ze fysieke activiteiten zouden moeten ondernemen, zoals vlak na schooltijd. Lid worden van een sportclub of jeugdbeweging is altijd een goed idee!

  7. Gebruik ouderlijk toezicht: Maak gebruik van ouderlijk toezicht op apparaten en apps om de inhoud en het schermgebruik van je kinderen te beheren en te controleren. Ga geregeld eens kijken en toon interesse in wat ze bekijken of spelen. Geef oudere kinderen ook mee dat er ook soms gekke filmpjes passeren en ze je dit altijd mogen laten zien! 

  8. Bevorder creativiteit: Moedig je kinderen aan om creatief bezig te zijn: met een creatieve doos waar kinderen zelfstandig mee aan de slag kunnen zijn ze een tijdje zoet!  Er is een grote variëteit voorhanden: van knutselsets of zelf armbandjes maken tot een magnetisch aankleedspel en hamertje tik. Goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek en het ruimtelijk inzicht!

  9. Schermvrije bedtijd: Je laat schermen op de slaapkamer beter niet toe. Vermijd schermgebruik vlak voor het slapengaan, omdat dit de slaap kan verstoren en kinderen moeilijk tot rust kunnen komen. Moedig aan om in plaats daarvan een boek te lezen of kijk samen in een prentenboek en vertel een verhaal voor het slapen gaan. Een zoekboek is een goed idee voor kindjes die liever wat interactie hebben. Sommige oudere kinderen houden graag een dagboek bij om emoties en ervaringen van zich af te schrijven en zo tot rust te komen.

  10. Praat met oudere kinderen over online veiligheid: Leer je kinderen over online veiligheid en het belang van het beschermen van hun persoonlijke informatie.

Het is essentieel om open te communiceren met je kinderen over schermgebruik en hen te betrekken bij het maken van afspraken. Op deze manier kunnen ze een gezond evenwicht vinden tussen technologie en andere activiteiten in hun dagelijks leven. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle schermtijd negatief is, en dat technologie ook veel voordelen biedt, zoals toegang tot educatieve inhoud, communicatie en informatie.

Terug naar blog